Links en locaties

Links en locaties

Hieronder volgen een gerelateerde artikelen op het internet.

Daarna volgen een groot aantal Dellaert gerelateerde links naar plaatsen op Google Earth. Dit is een verzameling van luchtfoto’s van de gehele wereld, waarmee tot op 300 meter hoogte boven een dorp of woonhuis afgedaald kan worden. Om deze unieke functie goed te kunnen benutten moet u wel de Google Earth applicatie op uw pc hebben staan. Deze applicatie kan gedownloaded worden vanaf Google Earth download

Dellaert gerelateerde artikelen

Jan Dellaert inzake Schiphol
Brouwerij de Duif van Dellaert tak in Westdorpe
Pastoor Eduard Doens over zijn werk in Heikant en Ginneken
Pater Walter Blondeel 
Website van Marianne Magner-van Damme met o.a. een stamboom overzicht van Dellaert (in het Engels)
Website van Rob Plasschaert met Genealogie van de familie Plasschaert en Dellaert


Dellaert gerelateerde locaties (op Google Earth)

Bij het clicken op onderstaande links kan het (als de Google Earth applicatie op de pc al opgestart is) toch nog 5-15 seconden duren voordat Google Earth start en inzoomt op de bedoelde locatie.

1. De oorsprong van de Dellaerts is terug te voeren naar Kluizen in Belgie 
2. Daarna zijn de voor de Dellaerts uit IJzendijke en Westdorpe relevante voorouders verhuisd Assenede 
3. Johan Franciscus, de stamvader van de Dellaerts in IJzendijke, is eerst als koster/organist gestart in Philippine . 4. Na bemiddeling door Carpreau, rentmeester in IJzendijke en een grondeigenaar in Gent, is Johan Franciscus gevraagd om als organist/koster naar te komen IJzendijke te komen. Daar kwam hij te wonen op de hoek van de Koninginnestraat en de Markt. Hij was betrokken bij de oprichting en opening van de eerste katholiek kerk in IJzendijke op de locatie waar ook de huidige kerkstaat.

5. Zijn oudste dochter Johanna trouwt met Bernard Doens, afkomstig van een boerderij in de Pieterspolder. Ze gaan wonen in de Verlengde Molenstraat , in een huis net achter de kerk.
5. Zijn oudste zoon Carolus trouwt met Virginie de Bruyckere, afkomstig van de boerderij het Boerenverdriet. Ze gaan wonen in de Walstraat en starten daar een melkerij.
6. De tweede zoon August trouwt met Sophia Doens, zus van Bernard Doens (zie Johanna) en dus ook afkomstig van een boerderij in de Pieterspolder. Ze gaan wonen in de Beursstraat, vlakbij de markt, waar August een smederij start.
7. De tweede dochter Barbara trouwt met Victor Doens, broer van Bernard Doens en gaat ook wonen op de boerderij in de Pieterspolder.

8. De oudste zoon van Carolus, Camille, wordt organist en vertrekt naar Breda. Hij is organist in Princehage (Martinuskerk) en in de kerk in de Ginnekenstraat. Zijn kleinzoon Camiel Dellaert heeft een Audio zaak aan de Teteringsedijk .
9. Aloys, ook zoon van Carolus, vertrekt in 1896 naar Rock Valley. Eerst woont hij 2 jaar bij de familie Wijffels (geralateerd aan de familie Calon, zie hierna). In 1898 verhuist hij naar een eigen stuk gepacht land, aan de rand van Rock Valley.
10. Aloys komt terug naar IJzendijke om te trouwen met Louise Calon, geboren op een boerderij in de Pieterspolder. Haar moeder is afkomstig van de naastgelegen boerderij van de familie Doens. Aloys en Louise gaan wonen in de Waterpoortstraat, waar Aloys een boerderij/uitspanning bouwt.
11. Petrus Dellaert trouwt in 1913 met Maria Sophie Josephina de Deckere en start een cafe in de Koninginnestraat.
12. Aloys verhuist in 1917 naar de boerderij op Schorersgraf.
13. Eugene Victor gaat rond 1920 wonen op een boerderij aan de Tivoli. Hij start daar ook de Boerenleenbank, waarvan hij jarenlang kassier is.
14. Gustaaf, koster na zijn grootvader Johannes en vader Carolus, gaat rond 1928 wonen op een boerderij net ten westen van IJzendijke; bij deze boerderij hoorde het “Kostersplekje“, een stuk land bij Schorersgraf.
15. Aloys verhuist in 1930 naar een huis op het oude Ravelijn / Molenberg in IJzendijke.
16. Eugene, de zoon van Aloys, gaat rond 1927 wonen op de Oranjehoeve. Zijn tweelingbroer Camiel komt vanaf 1930 op de boerderij bij het Schorersgraf.
17. Celina, dochter van Aloys, trouwt met Rene d’Hert uit Zuiddorpe en gaat daar ook wonen op de boerderij van Rene.
18. Germaine, dochter van Aloys, trouwt met Arthur Lievens, en gaat in het Hof van Koophandel wonen. Later verhuist ze naar het oude Ravelijn / Molenberg , vlak naast haar zus Liza, die in het oude huis van hun vader Aloys blijft wonen.
19. Elodie Dellaert, dochter van August, trouwt met Achiel Haverbeke en gaat wonen op een boerderij in de Ameliapolder.
20. Lima Dellaert, dochter van Petrus Dellaert, verhuist na de oorlog naar het dorp Noorden, niet ver van Schiphol, en wordt daar onderwijzeres aan de lagere school.

Enkele voor de Dellaert familie in Westdorpe relevante locaties zijn:
– het cafe waar Franciscus Dellaert in Westdorpe gewoond heeft;
– het cafe “Oud Gemeente Raadhuis” van de familie Kerckhaert, waar Celestine Dellaert enige tijd de scepter gezwaaid heeft;

– brouwerij de Duif, Graaf Jansdijk A141

– de boerderij in de Autriche polder waar Cyriel met vrouw en kinderen (Jan, Maurice, Francois, Gerard en Oswald) gewoond heeft.
– de Jan Dellaertstraat in Westdorpe en de andere straten gerelateerd aan zijn Schipholverleden: de Schipholstraat en de Amstelveenstraat 
– het bosgebied in Alphen, bij Tilburg, waar Cyriel Dellaert in 1918 start met houtkap en steenbakken (zie Jeugdherinneringen van Maurice Dellaert, pagina L-155).

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s